Χαρμάνι Βιβλίων – Τ’ αγαπημένα της καραντίνας

Πάει καιρός που ‘χω να γράψω και τα πλήκτρα κάτω απ’ τα δάχτυλα μοιάζουν ξένα. Χειμώνιασε και τα πρώτα κρύα γλύφουν τους τοίχους μήπως και βρουν κάποιο άνοιγμα να περάσουν μέσα στο σπίτι. Ο ουρανός είναι σταχτί απ’ την βροχή που κουβαλούν τα σύννεφα και η πόλη όλη μοιάζει άδεια και ξένη.

Σύλβια Πλαθ, Ποιήματα, Εκδόσεις Πασχάλη

Πάνε δυο βδομάδες που όλοι μένουμε εντός, με αποτέλεσμα να βρω λίγο χρόνο παραπάνω να διαβάσω από εκείνα τα βιβλία που άκαρδα είχα αφήσει στο ράφι, υποσχόμενη συνέχεια ότι να, σε λίγο θα διαβάσω ένα-δυο κεφάλαιά τους. Μα το σε λίγο έγινε ώρες, έγινε μέρες, έγινε βδομάδες ολόκληρες, μέχρις ότου να τηρηθεί.

Κάποια στιγμή όμως, εν τέλει, ο χρόνος βρέθηκε, τα βιβλία ανοίχθηκαν και οι σελίδες αναγνώσθηκαν. Ορισμένες, μάλιστα, ακόμα αναγιγνώσκονται.

Ξεκινώ τις βιβλιοπροτάσεις του Νοέμβρη με -τι άλλο- ένα βιβλίο ποίησης. Αγόρασα τα «Ποιήματα» της Σύλβια Πλαθ (εκδ. Πασχάλη) από το βιβλιοπωλείο Βιβλιοβάρδια, το οποίο βρίσκεται επί της Δημητρίου Γούναρη, για να μου θυμίζει την αγαπημένη Θεσσαλονίκη κάθε που το κοιτώ.
Το βιβλίο ξεκινά με έναν πρόλογο σχετιζόμενο με τη ζωή της συγγραφέως, ενώ ακολουθούν ποιήματά της σε μετάφραση του Πάνου Πανασσή.

Αφήνω εδώ κι ένα απόσπασμα από το ποίημά της «Μώλωψ»

Χρώμα κατακλύζει το σημάδι, μουντό βυσσινί.
Το υπόλοιπο σώμα είναι όλο εξαντλημένο,
Το χρώμα του μαργαριταριού.

(…)

Η καρδιά κλείνει,
Η θάλασσα τραβιέται πίσω,
Οι καθρέφτες θαμπώνουν.

-Sylvia Plath
Sebastian Fitzek, Ο Τρόφιμος, Εκδόσεις Διόπτρα, 2020

Εν συνεχεία, επέλεξα να διαβάσω το ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek «Ο Τρόφιμος», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Η αλήθεια είναι ότι έχω διαβάσει αρκετά έργα του ίδιου συγγραφέα, καθώς η πλοκή στο οπισθόφυλλο με κερδίζει κάθε φορά. Στο συγκεκριμένο έργο ένας κατηγορούμενος για δολοφονίες ανηλίκων βρίσκεται έγκλειστος σε ένα ψυχιατρείο, και συγκεκριμένα στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας. Ο μόνος τρόπος, συνεπώς, για να μάθει ο πατέρας του μικρού Μαξ τι συνέβη στον γιο του, είναι να κατορθώσει να διεισδύσει στο ψυχιατρείο, εσόμενος ο ίδιος τρόφιμος, στα πλαίσια κάλυψης της ταυτότητάς του.

Μια ιστορία για τα άκρα στα οποία θα έφτανε ένας γονέας για το παιδί του, η οποία εκτυλίσσεται εντός της ψυχιατρικής κλινικής Στάιν και επιφυλάσσει ένα εντελώς απρόσμενο τέλος για τον αναγνώστη. Ενδιαφέρον, επίσης, το ξεκίνημα του βιβλίου με ένα απόσπασμα από τον Έντγκαρ Άλαν Πόε:

Ήμουν ευτυχισμένος, αν και στ’ όνειρό μου.

Ήμουν ευτυχισμένος, και το λέω πάλι: (…)

-Edgar Allan Poe

Εν συνεχεία, ένα ιδιαίτερο ανάγνωσμα που προσωπικά ξεχώρισα είναι «Το παράδοξο του Χιμπατζή», του Prof. Steve Peters από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το συγκεκριμένο βιβλίο βοηθάει τον αναγνώστη να κατανοήσει πώς λειτουργεί το μυαλό, προσφέροντας παράλληλα ένα μοντέλο βελτίωσης τους εαυτού σε όλους τους τομείς της ζωής. Με κέρδισε την στιγμή που με έμαθε να ξεχωρίζω τον Άνθρωπο από τον Χιμπατζή που συνυπάρχουν ουσιαστικά μέσα στο κεφάλι μας, και εν συνεχεία με τις προτάσεις του για τεχνικές διαχείρισης του Χιμπατζή, ώστε να μην επιτρέπεται στα συναισθήματα της στιγμής να «καπελώνουν» την λογική του Ανθρώπου.

Prof. Steve Peters, Το Παράδοξο του Χιμπατζή, Εκδόσεις Διόπτρα

Γραμμένο με τρόπο εξαιρετικά εύληπτο και ζωντανό, με ξεκάθαρο διαχωρισμό των κεφαλαίων και υποκεφαλαίων, με συνεχείς συνοπτικές ανακεφαλαιώσεις των Βασικών Σημείων και απλοποιημένα σχεδιαγράμματα, διαβάζεται με μεγάλη ευχαρίστηση και ενδιαφέρον. Από τα βιβλία αυτοβελτίωσης που συνιστώ αδιαλείπτως από την στιγμή που ξεκίνησα να το διαβάζω.

Προχωρώντας σε ένα εκ των αγαπημένων μυθιστορημάτων που έφυγαν από την λίστα με τα αδιάβαστα, το «Έθιμα Ταφής» της Hannah Kent (κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Ίκαρος) προκαλεί αλλεπάλληλες ανατριχίλες στον αναγνώστη, συνεπαίρνοντάς τον όλο και περισσότερο με κάθε σελίδα που περνά. Το λάτρεψα, κι ας μου έσκιζε την καρδιά σε δεκάδες μικρά κομμάτια την μια βδομάδα που χρειάστηκε για να το ολοκληρώσω. Εξαιρετικό, ιδιαίτερο, διαφορετικό, σκοτεινό. Αυτά και τόσα άλλα επίθετα δεν αρκούν για να μεταδώσω τα συναισθήματα που μου προκάλεσε η ανάγνωσή του.

Hannah Kent, Έθιμα Ταφής, Εκδόσεις Ίκαρος

Η νεαρή συγγραφέας (γεννηθείσα το 1985), μας μεταφέρει στην παγωμένη Βόρεια Ισλανδία του 1829, όταν η πρωταγωνίστριά μας Άγκνες Μάγκνουσντότιρ αντιμετωπίζει κατηγορίες για φόνο, με τη συνεργία άλλων δυο ατόμων, και αποφασίζεται η θανάτωσή της δια αποκεφαλισμού. Στο βιβλίο αυτό παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες πριν την ημερομηνία της εκτέλεσης, τις οποίες περνά στο αγρόκτημα του Νομαρχιακού Υπαλλήλου Γιον Γιόνσον, μαζί με την σύζυγο και τις δυο κόρες του. Ενώ η αφήγηση κυλά γραμμικά, οι πολυάριθμες αναδρομές στο παρελθόν της Άγκνες (τόσο σε παιδική ηλικία, όσο και στις ημέρες πριν και μετά το αναφερόμενο φονικό) φωτίζουν αργά και σταθερά τις κρυφές πτυχές της ιστορίας της, ενώ σκιαγραφείται σελίδα-σελίδα η προσωπικότητά της. Εξαιρετικά καλογραμμένο έργο, με την επιδέξια μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου να κάνει το κείμενο ακόμη πιο ζωντανό. Μπήκε στη λίστα της προσεχούς ανάγνωσης και το «Οι Καλοί» της ίδιας συγγραφέως, για το οποίο έχω ακούσει πολύ καλές κριτικές. Για να δούμε!

Κλείνοντας, δεν γίνεται να μην συμπεριλάβω και ένα all time favorite ανάγνωσμα από τον μαγικό κόσμο του Harry Potter. Ο λόγος για το «Οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου», το οποίο περιλαμβάνει 5 παραμύθια που γαλούχησαν μικρές μάγισσες και μάγους. Τη μετάφραση από τη ρουνική γραφή επιμελήθηκε η Ερμιόνη Γκρέιντζερ, ενώ το κοσμούν και σημειώσεις του καθηγητή Άλμπους Ντάμπλντορ.

Και ναι, ακόμα περιμένω το γράμμα μου για το Χόγκουαρτς. Θα έρθει, απλά οι μεταφορικές των μάγων, όπως και των μαγκλ, μερικές φορές αργούν. Κατανοώ και συνεχίζω να αναμένω.

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου, Εκδόσεις Ψυχογιός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s